First published in the Harvard Public Health Review on 16th May 2021. First published in the Malay Language in the Code Blue (The Galen Centre for Health & Social Policy, Malaysia) on 21st July 2021.


Sebagai seorang doktor, saya berazam untuk memberikan rawatan yang terbaik dan mengurangkan penderitaan pesakit. Mengharungi kerjaya perubatan yang kompleks di dalam realiti dan persekitaran dimana tiada kesaksamaan gender berlaku, sudah tentu saya ada pengalaman-pengalaman yang saya kesali.

Masih segar, di awal kerjaya perubatan saya dahulu, pengalaman saya menemubual Puan N, di mana saya meletakkan diagnosis ‘psychogenic chest pain’ (sakit dada kerana psikologi pesakit) di dalam nota perubatan beliau apabila ujian-ujian makmal beliau semuanya normal.

Kekerapan Puan N ke hospital hampir setiap bulan dengan aduan yang sama membuatkan ramai doktor pakar jantung mengeluh. Semasa saya mengambil kes Puan N, keputusan ujian petanda kerosakan jantung dan elektrokardiogram adalah normal; justeru tiada siasatan lanjut diperlukan.

Setelah berbincang dengan doktor pakar jantung yang bertugas pada syif malam tentang keputusan ujian-ujian Puan N, saya terus pergi berjumpa beliau dan berkata kepada beliau, “Saya tidak tahu apa yang menyebabkan Puan mengalami kesakitan di bahagian dada Puan, tetapi saya ingin mengesyorkan Puan bahawa tiada penyakit yang serius serius seperti sakit jantung, atau darah beku di dalam paru-paru.”

Sebelum Puan N pulang, saya nasihatkan beliau untuk tidak teragak-agak untuk datang semula jika beliau mengalami sebarang sakit dada di masa yang akan datang. Puan N mengucapkan terima kasih, mungkin kerana saya mengambil masa untuk mendengar dan memberi tumpuan kepada kehadiran beliau hari ini.

Kemungkinan besar, anda tahu akan pesakit seperti Puan N. Mereka akan menelefon ambulans, sanggup untuk menunggu berjam-jam di jabatan kecemasan sebelum diberitahu ‘semuanya normal’ dan dihantar pulang oleh doktor.

Namun, saya yakin bahawa mereka tidak melakukan ini sekadar suka-suka atau hanya untuk mendapat perhatian.

Mengapa kita begitu cepat untuk menuding jari kepada psikologi pesakit untuk sesuatu yang kita tidak benar-benar tahu? Kita lebih cepat untuk menyalahkan kecelaruan psikogenik mereka jika mereka adalah wanita (Samulowitz, Gremyr, Eriksson, & Hensing, 2018) walaupun pelbagai eksperimen telah membuktikan bahawa wanita lebih sensitif kepada kebanyakan bentuk stimulus kesakitan (mekanikal, elektrik, terma, iskemia, kimia) (Pieretti et al., 2016), mengalami tahap kesakitan yang lebih tinggi berikutan suntikan glutamat intramuskular dan garam hipertonik (bahan bukan analgesik), dan mengalami kesakitan lebih lama berbanding lelaki (Fillingim, King, Ribeiro-Dasilva, Rahim-Williams, & Riley, 2009).

Memang tidak dapat dinafikan, faktor sosial dan budaya mempengaruhi pengalaman kesakitan yang dialami pesakit; kerana sejak kecil lagi, kanak-kanak lelaki diajar untuk menahan sakit dan tidak menangis dan kanak-kanak perempuan lebih didorong untuk memohon pertolongan, dan ini membina kepada stereotaip gender yang tidak sihat di dalam masyarakat kita (Myers, Riley, & Robinson, 2003).

Malangnya, wanita yang meminta ubat sakit tidak mendapat ubat sakit dan dilabel ‘histeris’ dan ‘penuh emosi’ kerana kita merasakan mereka menokok tambah kesakitan mereka tetapi lelaki dilihat sebagai ‘berani’ kerana tampil untuk berkongsikan kesakitan mereka dan mengetepikan ego mereka (Samulowitz et al., 2018).

Pada tahun 1990, Calderone melaporkan bahawa pesakit wanita lebih banyak diberikan ubat penenang berbanding dengan pesakit lelaki yang lebih banyak menerima ubat tahan sakit. Tidak banyak yang berubah sejak 30 tahun dahulu. Streotaip gender ini menyebabkan 13-25 peratus wanita menunggu lebih lama untuk mendapat ubat tahan sakit di jabatan kecemasan berbanding lelaki untuk sakit perut, dan tidak diberikan ubat tahan sakit opioid berbanding pesakit lelaki untuk aduan yang serupa di dalam hospital (Chen et al., 2008).

Salah satu sebab wanita mengambil masa 6-12 tahun (Nnoaham et al., 2011) untuk diberi diagnosis endometriosis, iaitu satu penyakit yang biasa dialami oleh 1 dalam 10 wanita (Zondervan et al., 2018), adalah kerana gara-gara sikap kita sudah terbiasa untuk untuk menormalisasikan kesakitan haid seorang wanita.

Malangnya, apabila isu perkauman diambil kira, perspepsi yang tidak benar iaitu orang hitam mempunyai daya tahan sakit yang lebih tinggi berbanding dengan Orang Putih masih lagi dipercayai dalam kalangan profesional perubatan pada abad ke-21 (Hoffman, Trawalter, Axt, & Oliver, 2016).

Adakah benar pesakit itu benar-benar sihat dan tiada ketidaknormalan, jika ujian makmal berada dalam julat normal? Pandangan alternatif yang boleh diambil kira adalah kebarangkalian tiada ujian makmal yang sesuai untuk mengukur ketidaknormalan yang disebabkan oleh penyakit tersebut.

Puan N adalah contoh pesakit yang diberi diagnosis Medically Unexplained Symptoms (MUS) (Simptom Tanpa Penerangan Medikal). Diagnosis MUS sepatutnya yang diberikan kepada seorang pesakit setelah semua siasatan dan ujian dilakukan dan kebarangkalian untuk sebarang penyakit lain telah dipertimbangkan, namun pesakit wanita yang tampil dengan aduan sakit belakang mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk menerima diagnosis MUS berbanding dengan pesakit lelaki yang tampil dengan isu yang sama (Claréus & Renström, 2019).

Berbanding dengan pesakit lelaki, pesakit wanita adalah tiga kali lebih banyak diberikan diagnosis MUS (Schaefert et al., 2012) terutama sekali apabila faktor-faktor psikologi tampil bersama aduan medikal mereka (Chiaramonte & Friend, 2006). Diagnosis MUS menghalang ujian-ujian makmal selanjutnya dilakukan (Claréus & Renström, 2019).

Sebagai contoh, seorang pesakit yang telah menerima diagnosis myalgic encepahlomyelitis (ME), salah satu penyakit di bawah panji MUS, akhirnya diberi diagnosis non-dilated cardiomyopathy dengan ujian MRI jantung dan ekokardiogram setelah saya memujuk beliau berulang kali untuk mendapatkan diagnosis formal postural orthostatic tachycardia syndrome daripada doctor beliau.

Ini membuktikan bahawa label MUS menjadi penghalang untuk pesakit ini mendapatkan rawatan wajar untuk aduan sakit dada dan pening yang dialami oleh pesakit ini selama sepuluh tahun. Justeru, dengan masalah-masalah yang dinyatakan di atas, adakah wajar bagi NICE UK (Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan Nasional) untuk menghasilkan garis panduan yang mengesyorkan rawatan psikologi dan anti-depresan untuk kesakitan kronik?

Walaupun bukti-bukti saintifik dipilih dengan teliti oleh NICE, adakah NICE terlepas pandang unsur-unsur bias yang dialami oleh pesakit-pesakit ini apabila mendapatkan rawatan kesihatan?

Stigma berkaitan dengan MUS tidak boleh dipandang rendah. Istilah-istilah yang memperlekeh pesakit seperti ‘frequent flyer’, ‘fail tebal’ adalah sindiran biasa bagi pesakit-pesakit ini dan malangnya, profesion perubatan bertanggungjawab untuk menyebarkan stigma ini. Naratif yang tidak memberangsangkan ini menghalang rawatan perubatan yang terbaik diberikan kepada pesakit-pesakit ini (Greco, 2012).

Saya harus tegaskan bahawa istilah ‘psikogenik’ (Ding & Kanaan, 2017) atau ‘MUS’ menyinggung perasaan pesakit (Marks & Hunter, 2014) kerana istilah tersebut membawa implikasi bahawa simptom-simptom yang mereka alami adalah rekaan semata-mata di mana rawatan psikologi atau psikiatri adalah penyelesai yang pertama. Istilah MUS selanjutnya menyebarkan pandangan dualistik terhadap minda dan tubuh – di mana jika penyakit ini tidak dapat dibuktikan berasal dari tubuh, ia mesti berasal dari fikiran pesakit (Marks & Hunter, 2014).

Istilah yang lebih boleh diterima adalah ‘Persistent Physical Symptoms’ (Simptom Fizikal Berterusan’) atau ‘Functional Symptoms’ (Simptom Fungsi) (Ding & Kanaan, 2017; Marks & Hunter, 2014) kerana ia lebih tepat dan adil, tanpa cuba untuk menyusupkan elemen psikologi terhadap sesuatu diagnosis.

Bagi saya, saya akan terus memilih untuk mengatakan “saya tidak tahu” daripada menyalahkan imaginasi liar pesakit, yang tidak dapat dibuktikan dengan sebarang ujian.

Related posts:

Like what you read? Subscribe to my blog.

Rujukan

Calderone, K. L. (1990). The influence of gender on the frequency of pain and sedative medication administered to postoperative patients. Sex Roles, 23(11), 713–725. https://doi.org/10.1007/BF00289259

Chen, E. H., Shofer, F. S., Dean, A. J., Hollander, J. E., Baxt, W. G., Robey, J. L., … Mills, A. M. (2008). Gender Disparity in Analgesic Treatment of Emergency Department Patients with Acute Abdominal Pain. Academic Emergency Medicine, 15(5), 414–418. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.2008.00100.x

Chiaramonte, G. R., & Friend, R. (2006). Medical students’ and residents’ gender bias in the diagnosis, treatment, and interpretation of coronary heart disease symptoms. Health Psychology : Official Journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association, 25(3), 255–266. https://doi.org/10.1037/0278-6133.25.3.255

Claréus, B., & Renström, E. A. (2019). Physicians’ gender bias in the diagnostic assessment of medically unexplained symptoms and its effect on patient-physician relations. Scandinavian Journal of Psychology, 60(4), 338–347. https://doi.org/10.1111/sjop.12545

Ding, J. M., & Kanaan, R. A. A. (2017). Conversion disorder: A systematic review of current terminology. General Hospital Psychiatry, 45, 51–55. https://doi.org/10.1016/j.genhosppsych.2016.12.009

Fillingim, R. B., King, C. D., Ribeiro-Dasilva, M. C., Rahim-Williams, B., & Riley, J. L. 3rd. (2009). Sex, gender, and pain: a review of recent clinical and experimental findings. The Journal of Pain, 10(5), 447–485. https://doi.org/10.1016/j.jpain.2008.12.001

Greco, M. (2012). The classification and nomenclature of “medically unexplained symptoms”: conflict, performativity and critique. Social Science & Medicine (1982), 75(12), 2362–2369. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2012.09.010

Hoffman, K. M., Trawalter, S., Axt, J. R., & Oliver, M. N. (2016). Racial bias in pain assessment and treatment recommendations, and false beliefs about biological differences between blacks and whites. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 113(16), 4296–4301. https://doi.org/10.1073/pnas.1516047113

Marks, E. M., & Hunter, M. S. (2014). Medically Unexplained Symptoms: an acceptable term? British Journal of Pain, 9(2), 109–114. https://doi.org/10.1177/2049463714535372

Myers, C. D., Riley, J. L. 3rd, & Robinson, M. E. (2003). Psychosocial contributions to sex-correlated differences in pain. The Clinical Journal of Pain, 19(4), 225–232. https://doi.org/10.1097/00002508-200307000-00005

Nnoaham, K. E., Hummelshoj, L., Webster, P., D’Hooghe, T., de Cicco Nardone, F., de Cicco Nardone, C., … World Endometriosis Research Foundation Global Study of Women’s Health consortium. (2011). Reprint of: Impact of endometriosis on quality of life and work productivity: a multicenter study across ten countries. Fertility and Sterility, 96(2), 366-373.e8. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2019.08.082

Pieretti, S., Di Giannuario, A., Di Giovannandrea, R., Marzoli, F., Piccaro, G., Minosi, P., & Aloisi, A. M. (2016). Gender differences in pain and its relief. Annali Dell’Istituto Superiore Di Sanita, 52(2), 184–189. https://doi.org/10.4415/ANN_16_02_09

Samulowitz, A., Gremyr, I., Eriksson, E., & Hensing, G. (2018). “Brave Men” and “Emotional Women”: A Theory-Guided Literature Review on Gender Bias in Health Care and Gendered Norms towards Patients with Chronic Pain. Pain Research and Management, 2018, 1–14. https://doi.org/10.1155/2018/6358624

Schaefert, R., Hausteiner-Wiehle, C., Häuser, W., Ronel, J., Herrmann, M., & Henningsen, P. (2012). Non-specific, functional, and somatoform bodily complaints. Deutsches Arzteblatt International, 109(47), 803–813. https://doi.org/10.3238/arztebl.2012.0803

Zondervan, K. T., Becker, C. M., Koga, K., Missmer, S. A., Taylor, R. N., & Viganò, P. (2018). Endometriosis. Nature Reviews Disease Primers, 4(1), 9. https://doi.org/10.1038/s41572-018-0008-5

About the Author: Hannah Nazri

Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.